Terugblik excursie naar Culemborg

Op zaterdag 19 september 2015 werd de excursie van de vereniging naar Culemborg bijgewoond door ruim dertig leden en belangstellenden. Na de ontvangst volgde een rondleiding in het stadhuis, waarbij er aandacht was voor de bijzondere gebrandschilderde vensters, de traditie van ramen zonder vensters en de bijzondere schouwpartij met beeldhouwwerk van Walter Pompe.

De stadswandeling door de oude binnenstad voerde ons langs een groot aantal monumenten, zoals verschillende kerken, het Jan van Riebeeckhuis en de Binnenpoort.

Na de lunch werd een bezoek gebracht aan het Elisabeth Weeshuis, waar de nieuwe presentatie als bijzonder inventief en innovatief werd ervaren. Ook werden de restanten van de stadsmuur bekeken. Daarna volgde een bezoek aan de oudkatholieke kerk van St. Barbara en St. Antonius, waar prof.dr.em. Hans Bots een inleiding hield op het jansenisme. Aansluitend werden de kerkschatten bewonderd, waar onder bijzonder goed bewaard gebleven paramenten uit de zestiende eeuw. De dag werd afgesloten in de genoeglijke binnenstadstuin van de oudkatholieke kerk.