Afscheid Dolly Verhoeven als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis

Op 12 december 2024 vond in de Mauritskazerne in Ede de Gelderse Landdag plaats. Het thema was Samen geschiedenis maken. De dag begon met een keynote-lezing getiteld Grondstof door Hester Dibbits, lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academi, en haar broer Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, waarin materialiteit en erfgoed centraal stond. Dagvoorzitter Marlies Claasen leidde vervolgens het gesprek met beide sprekers. Vervolgens was er een keuzeprogramma met twee rondes. Aansluitend aan de plenaire afsluiting nam Dolly Verhoeven eind van de middag afscheid als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis aan de Radboud Universiteit, een rol die zij sinds eind 2014 vervulde. In de periode 2008-2019 was zij tevens bijzonder hoogleraar Nijmeegse geschiedenis. Tijdens het afscheid werd ze tot haar eigen verrassing geridderd in de orde van de Oranje Nassau voor haar inzet voor het ontsluiten en verspreiden van Nijmeegse en Gelderse geschiedenis en de manier waarop zij dit deed. Waarnemend commissaris van de Koning in Gelderland, Henri Lenferink, overhandigde haar de bijbehorende versierselen.

Henri Lenferink feliciteert Dolly Verhoeven. Foto: Jurjen Poeles

Ter gelegenheid van haar afscheid had Dolly Verhoeven het boek Typisch Gelders? samengesteld: het verhaal van Gelderland in 25 vragen – en antwoorden. In de vorige nieuwsbrief is hiervan een voorproefje opgenomen. Het boek is onder andere te bestellen via Uitgeverij Boom. 

Dat er ook na haar vertrek nog genoeg te ontdekken valt in de Gelderse geschiedenis maakte één van de workshops tijdens de Gelderse Landdag duidelijk. Medewerkers van de Radboud Universiteit haalden ideeën op voor de Regionale Historische Onderzoeksagenda die op dit moment wordt samengesteld in samenwerking met verschillende organisaties en particulieren in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Utrecht. Die regionale agenda zal een belangrijk aanknopingspunt zijn voor toekomstig historisch onderzoek naar Gelders erfgoed vanuit de Radboud Universiteit, en samenwerking van onderzoekers aan de universiteit met organisaties in deze regio.

Tijdens de workshop werd duidelijk dat bijvoorbeeld op de Veluwe nog veel vrijwel onbekend cultuur-historisch erfgoed verscholen ligt tussen de bomen. In de Achterhoek wachten objecten, gebouwen en documenten van de ooit bloeiende en in Nederland unieke hoornindustrie in Aalten op onderzoekers. En onder andere in het rivierengebied staan beoefenaars van oude, praktisch verdwenen ambachten open voor originele ideeën om met hun kennis en vaardigheden tot nieuwe inzichten te komen over het Gelderse verleden. Meer in het algemeen drukten de aanwezigen de hoop uit dat het onderzoek zich niet te veel zou centreren rondom Nijmegen en vanaf daar voor studenten en medewerkers makkelijk te bereisbare locaties, maar juist ook de gebieden zou betrekken waar géén universiteit gelegen is.

Vragen of ideeën blijven welkom bij de Facultueit der Letteren van de Radboud Universiteit via .