Bijdragen & Mededelingen Gelre 2016 (deel 107)

Historisch Jaarboek voor heel Gelderland

De nieuwe Bijdragen en Mededelingen ‘Gelre’  is verschenen. Goed gevuld met een negental bijdragen bestrijkt het historisch jaarboek van de Vereniging Gelre meer dan tweeduizend jaar Gelderse geschiedenis.
Alweer voor het derde jaar op rij geven de Gelderse archeologische diensten een inkijkje in hun belangrijkste vondsten en projecten. De middeleeuwen komen aan bod in artikelen over de leengriffiers tijdens de regering van Karel de Stoute in Gelre (1473-1477) en de pogingen van Gelderse en Overijsselse steden en ridderschappen hun handelsbelangen veilig te stellen tijdens de laatste jaren van de oorlog tussen Karel V en Gelre (1542-1543). De belangen van de heer van Batenburg staan centraal in een bijdrage gewijd aan diens muntslag tijdens de eerste decennia van de zeventiende eeuw.
Omdat het dit jaar tweehonderd jaar geleden was dat de Kleefse enclaves bij Nederland werden gevoegd en Gelre ter ere daarvan een symposium organiseerde, handelen twee artikelen over die thematiek: de lotgevallen van het oude hertogdom Kleef tijdens de roerige decennia vóór 1816 en de moeizame integratie van de voormalige enclaves in het Koninkrijk der Nederlanden. Ook de buitenplaatsen rondom Arnhem staan dit jaar in de belangstelling met een bijdrage over het buitenleven van de familie Brantsen en een artikel over de stichting van Bato’s Wijk bij Oosterbeek door J.M. de Kempenaer. En dan is er nog voetbal: in de vorm van een onderzoek naar de identiteit van drie Gelderse voetbalclubs, Vitesse, NEC en De Graafschap.
Tot slot wordt een scala aan recent verschenen ‘Gelderse’ publicaties aan een kritische blik onderworpen in de rubriek boekbesprekingen. Uiteraard is ‘Gelre’  rijk geïllustreerd, in kleur en zwart-wit.

De inhoudsopgave en een voorproefje van het jaarboek 2016 vindt u hier.

Voor de verkoop van losse exemplaren kunt u contact opnemen met:

Vereniging Gelre
Westervoortsedijk 67d
6827 AT Arnhem

U kunt ook gebruik maken van het onderstaande bestelformulier: