Buitengewoon Biljoen

Buitengewoon Biljoen: nieuw boek over een landgoed met allure

Tien jaar geleden verwierf Geldersch Landschap & Kasteelen het kasteel en gelijknamige landgoed Biljoen bij Velp. Vanaf het prille begin van die periode stond voor de nieuwe eigenaar vast dat Biljoen toegankelijker zou worden. Daarbij hoort natuurlijk een omvangrijk boek, met nieuwe verhalen over een fascinerende geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat.

Buitengewoon Biljoen

Bekendheid kreeg Biljoen vooral in zijn 18de-eeuwse bloeiperiode, toen de verfijnde stuczaal en de befaamde waterwerken in het aangrenzende park Beekhuizen toeristische trekpleisters waren. Na de oorlog werden kasteel en landgoed steeds meer gesloten voor het publiek. Hieraan kwam pas een eind toen Geldersch Landschap & Kasteelen Biljoen in 2009 verwierf. Biljoen is een voor Nederland uniek landgoed, met internationale allure. Het boek Biljoen. Kasteel – bewoners – landgoed werpt op basis van diepgravend nieuw onderzoek een verrassend licht op de hoogtepunten, maar ook op de minder befaamde episodes uit een geschiedenis. Tot in Münster, Berlijn en Monaco is gezocht naar ingrediënten voor nieuwe verhalen over Biljoen.

Dichterbij huis bleken zich nog tientallen archiefdozen te bevinden met nog nooit ingeziene brieven en kasboeken. In het boek is niet alleen de weerslag van dit archiefonderzoek te vinden. Ook de resultaten van recent bouwhistorisch onderzoek zijn te vinden in het boek.

Nooit eerder is de geschiedenis van Biljoen zo aantrekkelijk beschreven als in deze nieuwe publicatie. Bekende auteurs als Luuc Kooijmans, Ileen Montijn en Luc Panhuysen vertellen het verhaal van Biljoen in een breed cultuur-historisch kader. Samen met prachtige beelden bieden ze een andere kijk op Biljoen in een juweel van een boek dat elke liefhebber van kastelen en landgoederen zal weten te waarderen.

Biljoen. Kasteel – bewoners – landgoed is een uitgave van  Wbooks in Zwolle. De introductieprijs is € 39,95. Verzendkosten zijn bij de prijs inbegrepen bij bestelling via https://wbooks.com/winkel/nederland/gelderland/biljoen-kasteel-bewoners-landgoed/

Jorien Jas