Gelre-excursie 2024

(Alleen voor leden van de Vereniging Gelre)

Op zaterdag 21 september 2024 bezoekt Vereniging Gelre Roermond, gelegen in het voormalige Overkwartier van het hertogdom Gelre.

Het voormalige graafschap en (sinds 1339) hertogdom Gelre strekte zich tot het einde van de zestiende eeuw niet alleen uit over wat wij nu kennen als Gelderland, maar ook over grote delen van het huidige Midden- en Noord-Limburg en over Duitse gebieden zoals die rond de stad Geldern. Het Gelderse gebied ten zuiden van Nijmegen werd het Overkwartier genoemd, met Roermond als hoofdstad. Die Gelderse geschiedenis is nog steeds terug te vinden in de stad.

Door Fotograf: Fnorp, transferred by User Bodoklecksel, CC BY-SA 3.0

Na ontvangst met koffie en vlaai bij Brownies & Downies (Munsterplein 20), start de dag met een rondleiding door de Munsterkerk. Hier ligt graaf Gerard IV van Gelre begraven, samen met zijn echtgenote Margaretha van Brabant, dochter van de hertog van Brabant. Omstreeks 1219 stichtten zij de bijbehorende Munsterabdij, een vrouwenklooster voor cisterciënzerinnen. Gerards moeder Richardis, weduwe van graaf Otto I, werd er abdis. Het praalgraf van Gerard IV en Margaretha van Brabant dateert uit ca. 1229, en is het oudste nog bestaande dubbelgraf in Europa.

Aansluitend bezoeken we het Historiehuis Roermond, waar de geschiedenis van de stad centraal staat. Als hoofdstad van Gelre mocht Roermond haar eigen munten slaan, waarvan er zelfs een aantal gouden exemplaren bewaard zijn gebleven. Minder goudkleurig is het uitzonderlijk hoge aantal heksenprocessen in Roermond rond 1600: de stad is recordhouder binnen de Benelux.

Na een ruime lunchpauze worden we rondgeleid in de Caroluskapel en het bijbehorende Kartuizerklooster. De eerste kapel werd al gebouwd in 1398. Bij een grote stadsbrand in 1554 werd de kapel verwoest en weer herbouwd. In 1759 werd de kapel ingrijpend verbouwd in de Lodewijk XV-stijl. Het plafond met rococo motieven is vrij zeldzaam in Nederland.

We sluiten af met een rondvaart over rivier de Roer, waar de stad haar naam aan dankt.

Programma

10.30 Ontvangst bij Brownies & Downies, Munsterplein 20

11.00 Bezoek Munsterkerk

12.00 Bezoek Historiehuis

12.45 Lunch op eigen gelegenheid

14.00 Bezoek aan de Caroluskapel en het Kartuizerklooster

15.30 Rondvaart met Rederij de Corporaal, vertrek vanaf Roerkade 2 tegenover Hotel de Pauw

16.30 Einde

Voor de excursie is aanmelding verplicht. Meld u aan voor 1 september. Het aanmeldformulier is te vinden op de website van de Vereniging Gelre: https://vereniginggelre.nl/aanmelding-gelre- excursie-21-september-2024/

De deelnamekosten zijn deelnameprijs van € 25 per persoon (dit is exclusief lunch, die is op eigen gelegenheid). De deelnamekosten dient u gelijktijdig met uw aanmelding over te maken op bankrekeningnummer IBAN: NL57 ABNA 0438 0782 09 ten name van Vereniging Gelre te Arnhem, onder vermelding van Excursie 2024.

Meer info

roermondparochiecluster.nl/parochies/munsterkerk/geschiedenis-kerk/

roermondparochiecluster.nl/parochies/munsterkerk/praalgraf/

Historiehuis – het historisch museum van de stad Roermond (historiehuisroermond.nl)

Caroluskapel Roermond | Schatten van Kunst en Cultuur | Plan je Bezoek (weareroermond.com)

Kartuizerklooster Bethlehem – Wikiwand