Karel van Gelre

Nieuw licht op oude zaken #1

In de rubriek Nieuw licht op oude zaken wordt iedere nieuwsbrief een object of archiefstuk uitgelicht dat opnieuw is opgedoken of beter toegankelijk is.

In deze eerste aflevering laten we Rudolf Bosch aan het woord. Hij is als adjunct-streekarchivaris verbonden aan het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Bij controle van het familiearchief ‘Van Haersolte’, dat na nader onderzoek wel eens (een deel van) het huisarchief van huis Staverden zou kunnen blijken te zijn, ontdekte hij de originele oorkonde waarmee hertog Karel diens huis Staverden in 1524 aan zijn landrentmeester Hendrick die Groiff, erfvoogd van Erkelenz, overdroeg. Een bijzondere vondst die het vermelden meer dan waard is!

Dat je in een pas verworven archief een niet eerder bekende, originele zestiende-eeuwse oorkonde aantreft is vrij uitzonderlijk. Alhoewel de inhoud vanwege de bronuitgave van Nijhoff geen verrassing meer is, was de ontdekking van dit origineel wel een hele grote verrassing, die iets toevoegt aan de geschiedenis van onze regio”.

Lees hier meer over deze mooie vondst of lees het artikel in de Stentor.