Op de leestafel 2

Op de leestafel (2)

Op de leestafel liggen leessuggesties van Gelre-leden: informatieve boeken, romans, artikelen, wandelingen, fietstochten en webpagina’s die te maken hebben met Gelderse geschiedenis. Hebt u een idee voor de leestafel? U kunt uw suggestie insturen via .

Op de leestafel van december 2020:

Du mein Geldern: aanstekelijke gids van een fietser

Du mein Geldern

Opnieuw een gids met inspirerende trajecten op de leestafel: Gerd Halmanns deed al fietsend de inspiratie op voor zijn vorige maand verschenen boek Du, Mein Geldern: Drachen- und LandLebenStadt an der Niers – een zoektocht naar de sporen uit het verleden in de oorspronkelijke hoofdstad van Gelre. Voor wie wil fietsen wordt het oude kanaalproject ‘Fossa Eugeniana’, met zijn nog goed zichtbare schansen, aanbevolen. Of een rondgang langs de tien burchten, die nog deels als ruïne in en rondom Geldern te zien zijn. Het boek gaat immers niet alleen over Geldern, maar ook om de omliggende streek, met bijvoorbeeld Aengenesch. Een tip van Kris Brussen.

Maarten van Rossem. Krijgsheer en bouwer van Gelre

Maarten van Rossem

De onlangs verschenen biografie van de omstreeks 1495 in Rossum of Zaltbommel geboren edelman door Marjan Witteveen wordt besproken door Johan Oosterman. Hij typeert de uitgave niet zozeer als een ‘biografie’ maar als een studie, die zowel licht werpt op de militair als op de door de renaissance beïnvloedde bouwheer Maarten van Rossem. De context van de zestiende eeuw had wel een grotere rol mogen spelen, en de figuur van Karel van Gelre had nadrukkelijker in samenhang én oppositie met Maarten geanalyseerd mogen worden. Bekijk hier de volledige bespreking.

Buitengewoon Biljoen: nieuw boek over een landgoed met allure

Buitengewoon Biljoen

Een omvangrijk boek over het kasteel en gelijknamige landgoed Biljoen bij Velp, met nieuwe verhalen over een fascinerende geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat, aldus Jorien Jas. Nooit eerder is de geschiedenis van Biljoen zo aantrekkelijk beschreven als in deze nieuwe publicatie. Bekende auteurs als Luuc Kooijmans, Ileen Montijn en Luc Panhuysen vertellen het verhaal van Biljoen in een breed cultuur-historisch kader. Samen met prachtige beelden bieden ze een andere kijk op Biljoen in een juweel van een boek dat elke liefhebber van kastelen en landgoederen zal weten te waarderen.

Bijdragen en mededelingen Gelre

BMG 2020

Het verschijnen van de 111e jaargang van de Bijdragen en Mededelingen Gelre kan op de leestafel van de Vereniging Gelre natuurlijk niet onvermeld blijven. Het is weer een prachtige uitgave geworden, met volop aandacht voor de middeleeuwen. Liefhebbers van middeleeuwse kunst zullen de twee in kleur geïllustreerde bijdragen waarderen. Deze aflevering van de Bijdragen en Mededelingen besluit met een flink aantal leestafel-waardige boekbesprekingen.