Peter J. Fontijn, Het verhaal van verdwenen Maas & Waalse kastelen en hun bewoners. Druten, Leeuwen, Horssen ISBN 978-90-810609-9-8
Huis te Druten, ’t Huis te Leeuwen en Huize Horssen: drie verdwenen kastelen die Peter Fontijn in de afgelopen bijna dertig jaar onderzocht. In deze rijk geïllustreerde publieksuitgave brengt hij zijn eerdere onderzoek en dat van anderen samen. Een voorproefje is te bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=OCVSDyjJvy8
Bestellen kan o.a. via de auteur: In 2022 verscheen het boek Standhouden van Willemieke Ottens, waarin zij de twintigste-eeuwse geschiedenis van de adellijke familie Sandberg beschrijft. Deze familie bezat tot de eeuwwisseling de landgoederen Leuvenum in Gelderland en De Bannink in Overijssel. Op basis van archiefmateriaal schetst ze een beeld van leven, wonen en werken op landgoederen in de twintigste eeuw. Dit jaar verscheen er van haar hand het artikel ‘Doorgaan en standhouden.
Het landgoedbeheer van de familie Sandberg in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog’ in de bundel Einde van de adelscultuur? Adellijke overlevingsstrategieën in Duitsland en Nederland, 1918-1955. In dezelfde bundel verscheen de Engelse bijdrage ‘Dutch Country Houses during World War II. The case of Enghuizen Estate and its (un)invited guests’ van de hand van Elyze Storms-Smeets.
Boek:
https://www.bruna.nl/boeken/standhouden-9789056159160
Bundel 2024:
https://verloren.nl/webshop/detail/catid/21412/eid/86722/einde-van-de-adelscultuur
C. C. De Kool, Loenen en Zilven. Sporen in een rijk verleden (2024)
Dit boek beschrijft – voor het eerst – de ontstaansgeschiedenis van het dorp Loenen en het buurschap Zilven. De aanleiding was een verrassende archeologische ontgraving in Zilven in 2015, waarbij sporen ontdekt werden van grootschalige ijzerwinning en vroegmiddeleeuwse woonstructuren. Het boek beschrijft de wordingsgeschiedenis vanaf deze vroegste bodemvondsten tot circa 1850, wanneer het Loenen van tegenwoordig steeds meer zichtbaar wordt. Mede door de vele kaartjes en foto’s is het een fijn lees- en kijkboek geworden. De beschrijvingen van een hele reeks oude boerderijen met hun bewoners zijn herkenbaar en nodigen uit om er eens langs te fietsen of te wandelen. Door de vele verwijzingen naar gegevensbronnen, zoals archieven, musea en websites kan het boek tevens prima dienen als basis voor nader onderzoek naar details en familiegeschiedenissen.
https://loenenopdeveluwe.info/presentatie-boek-over-loenen-en-zilven/
Leendert van Prooije, Houtvlotterij in Oost-Gelderland, OER: Cultuur-historisch tijdschrift voor Achterhoek en Liemers (2023) Nr. 47 p. 38-41 en Nr. 48 p. 24-27.
Een bijdrage in twee delen over het cruciale vervoer van houtstammen over de Rijn, IJssel en Schipbeek (deel 1) en de Berkel, Aa en Oude IJssel (deel 2).
Pauline Zwetheul, Philippa van Gelre, hertogin van Lotharingen (1465-1547), de ‘vergeten’ zus van hertog Karel van Egmond – deel 1, Arnhem Historisch Tijdschrift (2023) Nr. 4, p. 205-214; deel 2, Arnhem Historisch Tijdschrift (2024) Nr. 1, p. 205-214.
Cees Huisman, ‘Een Hollander in Gelders Arcadië: het ‘speelreisje’ van dominee Jan Scharp in 1809’, Arnhem Historisch Tijdschrift (2023) Nr. 2, p. 72-81.