Leestafel

Op de leestafel (1)

Op de leestafel liggen leessuggesties van Gelre-leden: informatieve boeken, romans, artikelen, wandelingen, fietstochten en webpagina’s die te maken hebben met Gelderse geschiedenis. Hebt u een idee voor de leestafel? U kunt uw suggestie insturen via .

Op de leestafel van juli 2020:

De grenzen van Gelre. Fietsen door historisch landschap

De Grenzen van Gelre

In deze gids staan trajecten beschreven waarmee men langs de historische grens van Gelre kan fietsen. Een deel van die grens loopt natuurlijk langs Overijssel. Bij ieder traject staat historische achtergrondinformatie. De trajecten maken gebruik van het bestaande fietsknooppuntennetwerk. Tip van Johan Oosterman, die over één van de fietstochten recent een blog schreef: https://histlit-nl.blogspot.com/2020/06/gelderse-tweeentwintigstedentocht-goch.html.

Online publicaties

Collectie Gelderland

www.collectiegelderland.nl

In de collectie Gelderland zijn inmiddels meer dan 519.000 objecten uit de Gelderse geschiedenis opgenomen. Ideaal om vanuit huis objecten uit de Gelderse geschiedenis te verkennen, bestuderen, of te selecteren voor een later bezoek in museum of archief.

Blog Communicatie tussen Hanzesteden

www.hanzesteden.org

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de Hanze? Op deze blog deelt Maartje A.B. maandelijks resultaten en leuke vondsten uit haar onderzoek naar de rol van de steden uit Gelre, Overijssel en omgeving in de Hanze. Ook verschijnen er tips over boeken, symposia en tentoonstellingen die met de Hanze te maken hebben.

Non-fictie

Bijdragen en Mededelingen Gelre

Bijdragen en Mededelingen Gelre 2019

Bij alle Gelreleden in de kast te vinden, dus hij kan niet ontbreken in dit overzicht: het jaarboek Bijdragen en Mededelingen Gelre. In het afgelopen jaarboek (2019) staan bijdragen over stoere vrouwen in Doesburg: begijnen en zusters volgens de derde orde van Sint Franciscus vanaf 1323, over Catharina van Bourbon (1440-1469), sacramentele conflicten in Gelre rond het midden van de 16e eeuw, beeldvorming over de Tachtigjarige Oorlog, twee Surinaamse plantages in Gelderse en Overijsselse handen, vondsten uit en ideeën over opgravingen van het urnenveld bij Deelen, de geschiedenis van Geldersch Landschap & Kasteelen, Zutphense drukkers, en besprekingen van recent verschenen boeken.

Stedelijke macht tussen overvloed en stagnatie

Stedelijke macht

Rudolf A.A. Bosch, Stedelijke macht tussen overvloed en stagnatie. Stadsfinanciën, sociaal-politieke structuren en economie in het hertogdom Gelre, ca. 1350-1550 (Hilversum 2019).

Dit is geen boek dat in één avond uit is, maar dat het waard is om even rustig de tijd voor te nemen. Het biedt inzicht in de stedelijke financiën in het hertogdom Gelre tussen circa 1350 en 1550, waarbij de stadsfinanciën van Zutphen en Arnhem centraal staan. De auteur wil met deze studie inzicht bieden in processen van continuïteit en veranderingen in stedelijke financiële instituties en politieke economie in een regio die sinds het begin van de vijftiende eeuw over haar economische hoogtepunt heen lijkt te zijn geweest. Zie ook Terugblik boekpresentatie.

De hoeve en het hart

Enny de Bruijn - De hoeve en het hart

Enny de Bruijn, De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw (Amsterdam 2019).

Dit boek beschrijft het dagelijkse leven van Gelderse boeren uit het rivierengebied in de periode 1600-1750: hoe ze dijken onderhielden, paarden fokten, ruzie maakten, huwden en kinderen opvoedden. Een gouden leestip van Johan Oosterman voor wie het gebied tijdens het lezen tot leven kwam, en nog meer toen hij er later doorheen fietste. Het boek nodigt echt uit om in eigen land op verkenning te gaan.

Gelderland Grensland

Gelderland Grensland

Dolly Verhoeven, Maarten Gubbels, Marc Wingens en Simon van den Bergh (red.), Gelderland Grensland. 2000 jaar verdeeld en verbonden (Nijmegen 2016).

In afzonderlijke, toegankelijke bijdragen met veel afbeeldingen laten verschillende auteurs samen zien hoe grenzen de Gelderland al tweeduizend jaar verdelen, maar ook hoe over die grenzen heen verbindingen tot stand komen. Het boek biedt inzicht in Gelre als geheel, maar in meerdere bijdragen en in de kortere kaderteksten is er ook volop ruimte voor lokale bijzonderheden.

Het gouden hart van de stad. Het Oude Stadhuis van Harderwijk

Het Gouden Hart van de stad

Jos Kunne, Het gouden hart van de stad. Het Oude Stadhuis van Harderwijk (Harderwijk 2019).

Centraal in Harderwijk staat het Oude Stadhuis: een plek waar met mooi weer de trappen vol mensen zitten. Wie er binnen is geweest voor een bruiloft, muziekles of lezing, weet dat achter de imposante buitenmuren kamers schuilgaan met uniek behang en plafondschilderingen. Het boek beschrijft de fysieke geschiedenis van het gebouw en gebeurtenissen in relatie tot het stadhuis vanaf de officiële stadswording in 1231 tot de hedendaagse situatie.

Aanbevolen door Rudolf Bosch, die er regelmatig langs loopt als hij in Harderwijk aan het werk is, en Maartje A.B., die warme herinneringen heeft aan muzikaal samenspel in het gebouw en ijsjes op de trappen.