Op 17 september 2016 namen 25 leden en belangstellenden deel aan de excursie naar Doesburg. Door de strategische ligging aan de uitmonding van de Oude IJssel en de Gelderse IJssel is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. Doesburg ontving stadsrechten in 1237. Door allerlei oorzaken, waaronder de verzanding van de Oude IJssel, nam de welvaart in de stad na de vijftiende eeuw af.
Vanaf 1586 kreeg Doesburg een vast garnizoen, gestationeerd in de Mauritskazerne. In 1672 werd de stad belegerd en veroverd door de Fransen, die haar bezetten tot 1674. Hierna kreeg zij uitgebreide zeventiende-eeuwse vestingwerken naar ontwerp van Menno van Coehoorn. Doesburg veranderde in een slaperig provinciaal vestingstadje en zou dat tot na de Tweede Wereldoorlog blijven. Dit had ook zijn voordelen, want zo bleef de historische binnenstad met zijn vele monumenten bewaard. Doesburg heeft sinds 1974 een beschermd stadsgezicht en telt meer dan 150 rijksmonumenten.
Een stadswandeling onder leiding van een gids vulde de ochtend van deze excursiedag. Er werd stilgestaan bij veel van de monumenten. Na de lunch volgde een bezoek aan de inmposante Maartenskerk. Vervolgens konden de deelnemers de Doesburgse musea bezoeken: Streekmuseum de Roode Tooren, De Doesburgse Mosterdfabriek en het Lalique Museum Doesburg. De excursie werd afgesloten met een consumptie in Stadsbierhuys De Waag, een van de oudste horecagelegenheden van ons land.