In de zomer van 2022 staat de Gelderse geschiedenis in de spotlights met de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Gedurende acht zaterdagen wordt telkens een andere periode uit de Gelderse geschiedenis belicht. Dat gebeurt steeds vanuit een Gelders museum of een historisch gebouw, waar de geschiedenis tot leven wordt gewekt door acteurs, historici en archeologen. De toegang tot alle activiteiten is iedere week gratis.
De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een initiatief van Erfgoed Gelderland en het geschiedenisplatform Ridders van Gelre. De toer is verbonden aan het vierdelige boekproject Verhaal van Gelderland, dat op 10 november zal verschijnen. De Zomertoer heeft tot doel het grote publiek bekend te maken met de geschiedenis van Gelderland, maar het wil ook de vele Gelderse musea actief betrekken bij het Verhaal van Gelderland.
De Verhaal van Gelderland Zomertoer startte op 18 juni bij CODA in Apeldoorn met de prehistorie. Daar werd ook het Verhaal van Gelderland Magazine gepresenteerd, dat sindsdien ook online te lezen is op: https://bit.ly/3zFLTs9
Op 25 juni vond in Nijmegen een bijeenkomst plaats over de Romeinse tijd. De Zomertoer gaat verder naar:
2 juli: Zutphen – Vikingen
9 juli: Nederhemert – hoge middeleeuwen
16 juli: Arnhem – late middeleeuwen
23 juli: Groenlo – Tachtigjarige Oorlog
30 juli: Appeltern – negentiende eeuw
6 aug: Terschuur – twintigste eeuw.
De Zomertoer eindigt op 13 en 14 augustus met een spetterend slotweekend op kasteel Cannenburch in Vaassen. Daar komt de volledige Gelderse geschiedenis tot leven. Honderden acteurs dompelen de bezoekers onder in alle belangrijke periodes. Romeinen, middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en boeren uit de negentiende eeuw lopen dwars door elkaar. Landelijk bekende en regionale artiesten verzorgen in het kasteelpark optredens die geïnspireerd zijn op de geschiedenis van Gelderland.
Meer informatie en het complete programma zijn te vinden op:
Een gedrukte versie van het Verhaal van Gelderland Magazine is gratis verkrijgbaar bij alle Gelderse musea, tijdens de Zomertoer en op termijn bij boekhandels.